Haber

Depremde yıkılan binalar nedeniyle yolunu kaybeden yarış güvercinleri Diyarbakır’a gelemedi.

Diyarbakır’da her yıl Mart ayının son haftasında düzenlenen ve belli bir noktadan ayrılarak Diyarbakır’a dönüşleri ile son bulan güvercin yarışları, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler nedeniyle geç başladı. Yarışmada Kayseri’den uçurulan güvercinlerin çoğu yıkılan binalar nedeniyle taraflarını kaybederek Suriye, Malatya, Gaziantep gibi şehirlere gitti. Türkiye Güvercin Federasyonu Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Serhat Çağlı, “Yarışmada salıverdiğimiz kuşlarımızın birçoğu saldığımız yerden çıkamadı. Bunun sebebi depremin yol açtığı tahribat ve tahribattır. Kuşlar yön ve koordinasyonlarını kaybederler.” yıkımlar nedeniyle.”

Her yıl Mart ayının son haftasında düzenlenen güvercin yarışları, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler nedeniyle yaklaşık 3 ay geç başladı. Yarışmada, Türkiye Güvercin Federasyonu koordinasyonunda başka bir destinasyona götürülen posta güvercinleri, beslendikten sonra belli bir noktadan bırakılır ve dönüşleri izlenir. Ayaklarına takılan çip sayesinde nerede oldukları ve kaç saatte geldikleri takip edilebiliyor. Bu yıl 650 güvercinin katıldığı yarışmada dün sabah erken saatlerde Kayseri’den yola çıkarak Diyarbakır’a dönmesi beklenen çok sayıda güvercinin gelmediği görüldü. Çiple yapılan kontrolde bazı güvercinlerin Suriye, Gaziantep ve Malatya’ya gittiği görüldü.

Türkiye Güvercin Federasyonu Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Serhat Çağlı, depremlerde yıkılan binalar nedeniyle güvercinlerin taraflarını kaybettiğini belirterek, “Normalde güvercin yarışlarımız mart ayında olacaktı ama hava şartlarından dolayı kuşlarımızı hazırlayamadık. Deprem, yarış geç başladı Diyarbakır’da 51 yetiştirici, 650’ye yakın güvercinle katıldı Kayseri’de sabah saatlerinde 500 kilometre hava boşluğuyla serbest bırakıldı.Geleceklerine yakın tüm güvercin sahipleri evlerinin çatısında heyecanla beklediler. Evler.Yarışmalarda saldığımız kuşlarımızın birçoğu saldığımız yerden gelemedi.Bunun nedeni depremin yol açtığı tahribat ve tahribattır.Yıkımdan dolayı kuşlar yönlerini kaybederler. Suriye’ye, Malatya’ya, Gaziantep’e gidiyorlar. Ne zaman bir deprem olsa kuşlarımızın kaybolması kaçınılmazdır” dedi.

Depremin güvercin sahiplerini ciddi şekilde etkilediğini ifade eden Çağlı, “Depremden dolayı kuşlarımızın şu anki formlarının tam olarak yerinde olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü hazırlık yapacağımız hafta içinde sarsıntı oldu. Yarış.Bu nedenle hazırlık yapamadık.Bazı arkadaşlarımın evleri ağır hasar gördüğü için yuvalarına giremediler,yem ve su sağlayamadılar.Onlarca kuşumuz öldü.Güvercin yarışı yapmayacaktık. Daha sonra arkadaşlarımızın isteği, onların çabaları boşa gitmeme çabası ve deprem bölgesindeki arkadaşlarımızın moralleri sebebiyle daha sonra onlarla koordineli bir şekilde yarışma kararı aldık.45 gün eğitimleri var. Güvercinleri yarışa hazırlamak için. 45 günlük eğitimi deprem nedeniyle 15 güne sığdırdık ve yarışmalara başladık. Yarışmalarda saldığımız kuşların birçoğu saldığımız yerden gelemedi” dedi. .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu