İş

Edirne’de balya işçilerinin kavurucu sıcakta emeği: Günde bin ile bin 500 TL arasında kazanıyorlar

Edirne’de balya işçilerinin kavurucu sıcakta emeği: Günde bin ile bin 500 TL arasında kazanıyorlar

EDİRNE – Edirne’de buğday hasadının ardından tarlalardaki samanların toplanmasıyla balya işçileri 45 derecede çalışmaya başladı.

Edirne’de tarım işçileri kavurucu sıcaklar altında canla başla çalışmaya devam ediyor. Buğday tarlaları hasat edildikten sonra hayvancılıkta yem olarak kullanılan samanlar önce makinelerle bağlanıyor ve balya haline getiriliyor.

Yaklaşık 25 kilo ağırlığındaki saman balyaları daha sonra işçiler tarafından traktör ve kamyonlara yükleniyor.

Saman balyaları, kavurucu sıcağa rağmen tarlalardan ahırlara götürülmek üzere yörede “balyacı” adı verilen mevsimlik işçiler tarafından teker teker tarlalardan alınıyor.

İşçiler bu iş için yılda yaklaşık 15-20 gün harcıyor ve günlük bin ile bin 500 Türk Lirası arasında kazanç elde ediyor.

Kavurucu güneşin altında çalışan balya işçileri, toz ve samanın neden olduğu kaşıntıya karşı koyarken sıcak havaya direnmenin farklı yollarını deniyor.

Yüzlerini tülbentle kapatan ve tozdan koruyan işçiler, şapka ile sıcak çarpmasını önlemeye çalışıyor.

“Zor bir iş olduğu için kimse saman balyası işi yapmak istemez”

Saman balyacılığı dışında hayvancılıkla uğraştığını belirten Ahmet Akar, sıcak havaların kendilerini çok zorladığını belirterek, “Balyaları toplayarak kış sezonuna hazırlanacağız. Şu anda 43- hayvanlarımız için çalışıyoruz. 45 derece “Saman balya işi zor bir iş olduğu için kimse yapmak istemiyor. Sıcaklık normalde 42 derece ama çalışırken ısındığımız için 47 dereceyi hissediyoruz. Çalışmak zorundayız” dedi.

“Bu işletmeyle çocuklarımıza bir lokma ekmek götürmek için çalışıyoruz”

Bale çalışanlarından Hüseyin Dizlik, sıcak havalarda çalışmaya alışkın olduklarını vurgulayarak, “Bazen tarlada susuyoruz ama çalışmaya devam ediyoruz. Sıcaktan ağzımız burnumuz kuruyor ama biz üşüyoruz.” hayvanların yem ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz.Gözümüze saman ve toz girmesin diye tülbent bağlarız.Normalde bardak bağlarız ama bardaklar bulanıktır.Çocuklarımıza bir parça ekmek götürmek için çalışırız.Yükleriz Balyalar 8 liradan. Şimdi yüklediğimiz balyalar İzmir’e götürülecek. Günlük gelirimiz bin liradan bin 500 liraya kadar değişiyor. 20 gün bu işi sizin için yapıyorum. Hamurumuz kuvvetli çünkü çok yoruldular” dedi.

“Sıcaktan korkuyoruz”

Bazen 50 derecenin altında çalıştıklarını söyleyen Aycan Çelik, yaklaşık 10 yıldır bu işle uğraştığını belirterek, “Bu işi yapmak herkesin işi değil. Bazen 50 derecenin altında çalışıyoruz. Alışıyoruz. Tüm vücudumuz samanla kaplı olduğu için kaşınıyoruz. Bu yüzden önlem alsak bile saman vücudumuza giriyor.”

haber-celikhan.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu