Haber

Vanlılar kendi peynirini yiyemiyor: Yüzde yüz zam

Tadı ve aromasıyla Van’la özdeşleşen otlu peynirin fiyatı artmaya devam ediyor. Sirmo, mendê, heliz, nane ve kekik gibi 20’den fazla bitki çeşidiyle üretilen peynir, ekonomik kriz, kuraklık, yayla yasakları ve yemdeki artış nedeniyle son bir yılda yaklaşık yüzde yüze yakın artış gösterdi. ve saman fiyatları. Geçen yıl mart ayında kilosu 100-130 liranın ortasında satılan peynir, bu yılın başından bu yana 170-220 liraya çıktı. Van Peynircisi esnafı, peynir fiyatlarına yapılan zam nedeniyle satış yapamamasının üzüntüsünü yaşadı. Vatandaşlar ise fiyatların yüksek olması nedeniyle peynir alamamaktan şikayetçi.

SATIŞLAR AZALDI

Mezopotamya Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, Van Peynir Dükkanı Başkanı Hasan Kayhan, kış aylarında üretimin azalması ve maliyetlerin artması nedeniyle fiyatların arttığını söyledi. Zamlardan esnafın sorumlu tutulmasına karşı çıkan Kayhan, “Biz esnaf olarak Wan peynirine zam yapıyoruz gibi bir algı var. Böyle bir şey yok. peynir artık değerli kılıyor.Bu işi ucuza vermeleri yem,elektrik,yakıttan dolayı mümkün değil.Bugün peynirin fiyatı 170 ile 200 TL arasında satılıyor ama biz bir şey kazanamıyoruz. biz bu fiyata satıyoruz.Bize çok yüksek bir fiyata geliyor.Bizim de kira, işçilik ücreti,elektrik,su gibi giderlerimiz var.Şu anda peynirciler olarak büyük bir mağduriyet yaşıyoruz.Günlük “Satışlarımız durma noktasına gelmek Peynir çok değerli olduğu için insanlar artık satın alamıyor” dedi.

‘VANLI PEYNİR YİYEMEDİ’

Ümit Şirvan isimli esnaf geçen seneye göre satışların çok düştüğünü belirtti. Şirvan, “Ekonomik kriz ve işsizliğin yanı sıra Van Büyükşehir Belediyesi’nin kiraları artıracağı haberini aldık. Kiraların artmasıyla durum daha da vahimleşecek. Değerli olduğu için peynir alamıyoruz. Pahalılık” sadece otlu peynirle alakalı değil.Burada başka peynirler ve eserler de satıyoruz.Çok değerli.Bütün çalışmalar arttırıldı.Vatandaşlar ‘Aç kalırsak ekmeğimiz peynirimiz var’ derdi ama orada artık böyle bir şey yok. Wan halkı artık Wan peyniri yiyemiyor. Bunun nedeni enflasyon ve günlük fiyat artışları. Günlük satışlarımız ekonomik krizden kaynaklanıyor. “Artık buranın insanına peynir satamıyoruz. Sadece yurt dışından gelen yerli turistlere satış yapabiliyoruz” dedi.

Çarşıda 60’tan fazla esnaf olduğunu dile getiren Şirvan, şöyle devam etti: “Belediyenin buradaki dükkanları yüzde 100 artıracağı haberi geldi. Bu artışı duyan iş yeri sahipleri de esnaflarına baskı yapmaya başladı. Şu anda 5 bin lira kiralayan esnaf önümüzdeki günlerde gelecek 10 bin lirayı kira artışıyla ödeyecek bu durumda esnaf nasıl kazanacak işçi maaşları giderleri nasıl karşılayacak Elektrik ve su gibi mi? Bu durumda esnaf kapılarını kilitlemek zorunda kalacak.”

KİRA ARTIŞLARINA TEPKİ

Yaklaşık 4 yıldır Peynirci’de esnaflık yaptığını söyleyen Mehmet Can, “Öldürmeyen Allah, işleri belaya sokar” diyor. Şu anda yaşadığımız da tam olarak bu.” İşsizliğe rağmen kiralarını artırma isteğine karşı çıkan Can, “Sattığımız peynirden kiramızı bile kesemiyoruz. Ben mal alamıyorum, aldığımız malı satamıyoruz. Çünkü vatandaşların peynir almaya gücü yetmiyor. Satışlarımız şu anda yüzde 100 düştü. Ekonomik kriz tüm esnaf ve vatandaşları olumsuz etkiledi” dedi.

Peynir üreticisi Ramazan Avcı, arpa, yem ve saman fiyatlarındaki artışların peynir fiyatlarında artışa neden olduğunu belirtti. Avcı, “Ürettiğimiz ürünler artık üreticiyi kurtarmıyor. Artık kendi malımızı satamıyoruz. Esnafın parası olmadığı için bizden ürün alamıyorlar. Yemin fiyatı düşük olsa alırdık. Peyniri ucuza alıp ucuza sattık. Hem esnaf hem de vatandaş faydalansın.Fiyat artışlarından herkes olumsuz etkileniyor” dedi.(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu