İzmit Belediyesi Tarafından Üretilen Silaj Afet Bölgesi ile İlçedeki Çiftçiler Arasında Paylaşıldı
Geçen yıl yaklaşık 90 dönüm araziden 247 ton silaj üreten İzmit Belediyesi, İzmitli çiftçilerin dayanışmasıyla silajın yarısını deprem bölgesindeki çiftçilere ulaştırırken; Kalanını bugün dağıttı.
İzmit Belediyesi son dönemde çiftçilere destek olmak amacıyla belediyeye ait yaklaşık 90 dönüm araziyi yem bitkileri üretimine tahsis ederek toplam 247 ton silaj elde etti. Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından silajın yarısını afet bölgesindeki çiftçilere dağıtan İzmit Belediyesi, bugün kalan silajı İzmitli çiftçilere yüzde 100 hibe ile dağıttı. Silaj dağıtım programı; İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Belediye Başkan Yardımcısı Dilek Yalçın, Ziraat Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Özgür Yılmaz ve çiftçiler katıldı.
Dağıtım programında konuşan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet şunları söyledi:
“Hep birlikte tüm Türkiye’nin yaralarını sarmaya çalışıyoruz ama bir yandan da kendi bölgemizdeki ihtiyaçları karşılamaya çalışıyoruz. İzmit Belediyesi olarak göreve geldiğimizden bu yana bugüne kadar çiftçilerimizin yanında olduk. Aronia’dan siyez buğdayına, domatesten bibere, dut fidanından ipekböceği yetiştiriciliğine kadar insanımızı ön planda tutmaya çalıştık, hem ziraat odamızla hem de çiftçimizle insanımıza kaynak yaratacak projeler üretmeye çalıştık. Kardeşler.
“247 TON SİLAJ ÜRETTİK”
Geçtiğimiz dönemde İzmit tarımının en değerli kalemleri olan yem bitkileri tarımı ve hayvancılıkta üreticilerimizi destekleme kararı aldık ve bu projelerden biri olan silaj üretimine başladık. Üretici belediye İzmit Belediyesi olarak geçtiğimiz Mayıs ayında çiftçilerimize destek olmak amacıyla belediyemiz arazisinin yaklaşık 90 dönümlük alanı yem bitkileri üretimine tahsis edilmiş ve hasat sonunda yaklaşık 247 ton silaj üretilmiştir. Çalışma arkadaşlarımıza katkılarından dolayı teşekkür ederim.
“DEPREM BÖLGESİNİN YARISINA ULAŞTIK”
Ürettiğimiz silajın yaklaşık yarısını sallama bölgesinde ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaştırdık. Bu nedenle İzmit’teki çiftçilerimize dayanışma ve paylaşımları için teşekkür ediyorum. Normalde bu silajların tamamını burada çiftçilerimize dağıtırdık. Çiftçimizin fedakarlığıyla paylaştık, paylaştık. Şu anda deprem bölgesinde ihtiyaç sahibi olan bazı kişilerin yaralarına merhem olmak istedik. İzmit’teki küçükbaş hayvan üreticilerine destek olmak için kalan silajı 1-25 arası küçükbaş hayvanı olan üreticilerimize dağıtma kararı aldık.
“ŞEKER SORUNU ÇALIŞMALARINA BAŞLAYACAĞIZ”
İzmit’in kırsal kesimlerinde yem bitkileri üretiminde en temel sorunlardan biri olan Temmuz-Ağustos yağışlarının da sıkıntıya girmesi durumunda sulama imkanı bulamayan mısır üreticilerinin zor durumda olduğunu da biliyoruz. . Bölgemizde mısıra alternatif olan uzun şeker sorgum bitkisinin risk düzeyi en düşük olan uzun şeker sorgum bitkisinin mükemmel uyumunu ve verimini gözlemleyerek bu bitkinin tarımını geliştirmeye odaklı olarak önümüzdeki günlerde teknik ekibimizle çalışmaya başlayacağız. kuraklığa dayanıklı, yabani hayvanlardan zarar görmeyen, şekil ve görünüş olarak mısırı andıran bir bitkidir. .
“DEPREM BÖLGESİNE 3 BİN PROBİYOTİK YEM KATKI MADDESİ VE 122 TON SİLAJ GÖNDERİYORUZ”
İzmit Belediyesi olarak elimizden geldiğince deprem bölgelerine destek olmaya çalıştık ve birlikte ürettiğimiz 3 bin probiyotikli yem katkı maddesi ve 122 ton silajı 6 TIR ile deprem olan illerimizdeki ihtiyaç sahibi köylere ulaştırılmak üzere gönderdik. ‘Yüzyılın felaketi’ olarak nitelendirilen depremlerde hasar gördü. Deprem olmasaydı çok daha fazla üreticiye yetişebilirdik ve hibe programını genişletebilirdik ama biliyoruz ki birçok çiftçimiz Köy Hizmetleri Müdürlüğü’ne gelip bölgede yem ihtiyacı olursa diyorlar. Deprem bölgesi hakkımdan vazgeçeceğim, İzmitli çiftçilere teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki dönemde daha da artacağını belirterek silajın bereketli olmasını diliyorum. Bir kez daha tüm ülkemizin başı sağolsun.”