Ekonomi

Mersinli toptancılar destek bekliyor: Krediye ulaşamıyoruz

Mersinli toptancılar, deprem bölgesi ile yaptıkları ticarette alacaklarının ertelenmesi nedeniyle borçlarını ödemekte yaşadıkları sıkıntılardan, artan girdi maliyetlerine, düşen karlılıklardan, piyasaların şubelere olan etkisine kadar birçok konuda analiz bekliyor. ve gıda krizi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası 6 Nolu Toptan Gıda ve Muhtelif Ticaret Meslek Komite Başkanı Nebi Tuncer, üretim maliyetlerindeki artışın ardından sattıkları işlerin fiyatlarının arttığını belirterek, halkın alım gücünün artması nedeniyle karamsarlık yaşadığını söyledi. insan tam olarak artmaz.

Toptancı firmaların satış tonajlarının düştüğüne dikkati çeken Tuncer, “Geçen yıl 10 ton malı 100 bin TL’ye sattıysak bu yıl 5 ton satarak aynı ciroya ulaşabiliriz. Ancak geçen yıl 100 bin TL cirodan yüzde 10 kar edebilirken bu yıl giderlerimiz 200 bin TL’ye çıktığı için zarar ediyoruz” dedi.

İpek: “Kredilere yetişemiyoruz”

Mersin 6 Nolu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi ve İpeksa Gıda’nın sahibi Veysi İpek, depremin şubelere yansımalarını da değerlendirdi.

Kentte nüfusun yaklaşık 400 bin kişi arttığı söylense de bu artışın satışlara yansımadığını belirten İpek, bu yoğunluğun ticari hareketlilik getirmediğini, sadece bölgede kiraların artmasına yol açtığını söyledi. , artan maliyetler ve düşen karlılık nedeniyle departmanın önemli ölçüde daraldığını.

Bu sıkıntıları aşmak için banka kredisine ulaşamadıklarını, şimdilerde bu krediye ulaşamadıklarını, KGF’nin başlayacağı söylenmesine rağmen, diyen İpek, “Eskiden bizim dışımızda KOSGEB ya da İŞKUR destekleri vardı, şu anda böyle bir destek yok.

Banka faizleri çok yüksek ve onlara ulaşamıyoruz. Sıkıştık. Özellikle personel maliyetleri önemli ölçüde arttı. En azından personel desteği verilmesi hem işvereni rahatlatacak hem de işsizlik sorununu azaltacaktır.

Çelik: “Gelir gider tablosu bozuk”

6 No’lu Komite Meclis Üyesi ve Pozitif Dağıtım şirketi sahibi Umut Çelik, eser fiyatlarındaki artışın piyasayı kilitlediğini ve bu durumun da tezgah altı üretimi artırdığını belirterek, yeni bir kontrol- sorunun çözümü için önümüzdeki dönemde tabanlı bir sistem kurulmalıdır. Aynı zamanda her alanda üretimin desteklenmesi gerektiğine işaret eden Çelik, özellikle kuraklık tehlikesini hatırlatarak gıda üretimi için yeni bir programa ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Baysal: Trafik sorunu çözülmeli

Depremin ardından İskenderun Limanı’nda çıkan yangın nedeniyle gemilerin Mersin Limanı’na yöneldiğini hatırlatan 6 No’lu Komite Üyesi ve NDC Danışmanlık’ın sahibi Neslihan Baysal, depremin Mersin’e etkilerini değerlendirerek, TIR kuyruklarının Bu durumun yarattığı yoğunluğa paralel olarak uzayan yol, Mersin trafiğini olumsuz etkiledi. söylenmiş. Liman kavşağında özellikle toptancı hal çevresinde oluşan trafik nedeniyle karayollarının bile kilitlendiğini kaydeden Baysal, “Bu durum bizim gibi operasyonel firmaların maliyetlerini de artırıyor.

Vakit kaybetmeden Hal Kavşağı’nın düzenlenmesi, liman giriş çıkışlarının planlamasının tamamlanması, batık çıkışlar yapılarak trafiğin rahatlatılması gerekiyor. Aksi halde trafik sıkışıklığından özellikle akaryakıt giderlerimiz artıyor” dedi.

haberpalu.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu