Hollanda’da ‘ölüm’ planı: 12 yaş altı için ötenazi yetkisi gündemde
Hollanda hükümeti, ‘dayanılmaz acı çeken ve iyileşme ümidi olmayan’ 1-12 yaş arası çocuklara ötenazi hakkı vermeye hazırlanıyor.
BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre, Hollanda Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve hükümet ortaklarının üzerinde anlaşmaya vardığı yönetmeliğin bugün bakanlar kuruluna sunulması bekleniyor. Meclis çoğunluğu tarafından desteklenen düzenlemeden 12 yaş altı yaklaşık beş çocuğun yararlanması bekleniyor.
YASAL DÜZENLEME NELERİ İÇERMEKTEDİR?
Ötanaziyi dünyada ilk kabul eden ülke olan Hollanda’da 2002 yılından bu yana tedavisi mümkün olmayan hastalıkları olan kişilerin makul koşullarda ölmesine izin veriliyor. Ancak bu uygulama sadece 12 yaş ve üzeri bireyleri kapsıyor.
Hollanda’da çocuk doktorlarının ısrarı üzerine hükümet, 12 yaş altı çocuklara ötenazi hakkı konusunda yetkili makamlardan görüş istedi. Uzmanlar, 1-12 yaşlarının ortasındaki çocuklara hak verilmesini önerdi. yaşamının son döneminde bakım ve tedavisi yetersiz kalanlar için ölüm. Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı yönetmelik 1 yaşına kadar olan çocukları kapsamıyor.
Ötenazi hakkı her zaman sara krizi geçirmiş ve öngörülebilir bir gelecekte ölmesi beklenen çocukları içerecektir. Yönetmeliğe göre, çocuğun istediğini ifade edemeyeceğinin varsayıldığı durumlarda ötenazi konusunda her iki ebeveynin de anlaşması gerekecek. Çocuğun doktoru ötenaziye karar vermek için en az bir bağımsız hekime danışmak zorunda kalacaktır.
BELÇİKA 12 YAŞ ALTINDA ÖTAJENİYE İZİN VEREN İLK ÜLKE OLDU.
Belçika, 12 yaşından küçük çocukların ölmesine izin veren ilk ülke oldu. 2014 yılında hükümet, iyileşme umudu olmayan ve çok acı çeken 12 yaşın altındaki çocuklara ötenazi verdi. Hollanda ise 2002 yılında iyileşme umudu olmayan ve çok acı çeken 12 yaş üstü kişilere ötenazi uygulayan ilk ülke oldu. Hollanda’da 2021’de güzelleşme ümidi olmayan 12 yaş ve üzeri 7 bin 666 kişi, 2022’de ise 8 bin 720 kişi kendi iradeleriyle insanları öldürmek için kullandı. (DIŞ HABERLER)